Storpolitiske sanksjoner kan ha betydning for norske bedrifter uansett størrelse – føler du og din bedrift seg truffet?

 

Økonomiske sanksjoner under Ukraina-krisen er relevante også for små- og mellomstore norske bedrifter.

I disse dager pøses sanksjoner over russiske aktører for å demotivere Putin fra videre militære aksjoner mot Ukraina. Situasjonen er mildt sagt uoversiktlig. Vi vil forklare kort om sanksjoner.

Sanksjoner er «politics turned into law», der virkemiddelet er å gjøre det ulovlig for egne borgere (selskaper og personer innen EU, USA, Storbritannia og Norge) å handle med sanksjonerte aktører (selskaper og personer i andre jurisdiksjoner). Derfor er det viktig at norske, britiske, europeiske og amerikanske selskaper setter seg inn i sanksjonsreglene; det er våre selskaper som gjør noe ulovlig hvis de handler med sanksjonerte aktører. Den enkle forklaringen på hvorfor det er sånn, er at myndighetene ikke har jurisdiksjon (lovgivningsmyndighet) utenfor egne grenser. Konsekvensen av brudd på sanksjonsreglene kan være fengsel og bøter, eller at ens egen virksomhet blir sanksjonert og dermed utelukkes fra kommersielt nødvendige handler.

Økonomiske sanksjoner kan innebære totalt handelsforbud med de som er sanksjonert, eller forbud mot å inngå handelsavtaler på visse vilkår (for eksempel kreditt ut over 30 dager), eller handelsavtaler som gjelder utvalgte varer, tjenester og teknologi (eksportkontroll).

Bankene er allerede godt trent i økonomiske sanksjoner gjennom sine systemer for kundekontroll, og vil stanse pengeoverføringer til/fra sanksjonerte aktører. For andre deler av næringslivet kan den store bølgen av nye sanksjoner innebære at det nå blir mye å sette seg inn i. Regelverket er ofte vanskelig å lese og forstå, og å få oversikt over. Det er ikke lovgivning i vanlig forstand, men mer politisk formulerte dokumenter. Dessuten er det til dels like og til del ulike sanksjoner fra henholdsvis USA, EU og enkeltland som Storbritannia og Norge, som gjør regelverksituasjonen uoversiktlig. Endelig er det vanskelig å få oversikt over faktum: Blant annet omfattes selskaper som ikke er direkte sanksjonert av sanksjoner som måtte gjelde for majoritetseieren (mer enn 50 % eier). Mange russiske oligarker har svært komplekse eierstrukturer for sine selskaper, og selskapene er gjerne registrert i europeiske sekretessejurisdiksjoner som Luxembourg, Kypros, Liechtenstein og Sveits, slik at det er en vanskelig oppgave å få faktagrunnlag for å vurdere om ens egen handelspartner er indirekte sanksjonert som følge av eierskapet. Eksportkontrollreglene er et rettslig regime i seg selv, og når de kombineres med sanksjoner, blir kompleksiteten enda større.

Vi i Berngaard har erfaring fra operativt arbeid med etterlevelse av sanksjoner utstedt av EU og USA. Spør oss om råd hvis du er usikker på om din virksomhet kan være i handel med sanksjonerte parter eller produkter.

 

Kontaktpersoner

Cecilie Wetlesen Borge

+47 917 05 765

cwb@berngaard.no