Kom mai du skjønne milde!

 
 

Mai-måned står for tur, og i år betyr det fem ekstra fridager. Lurer du som arbeidsgiver på hva arbeidstaker har krav på i denne perioden? I dette nyhetsbrevet oppsummerer vi hva du må huske på når det gjelder lønn og arbeidstid. Som arbeidsgiver er det særskilt viktig å være oppdatert på reglene om arbeidstid og lønn i mai, ettersom det gjelder ulike regler for de ulike helligdagene denne måneden.

Hvilke dager er «røde» i mai?

Røde dager er et utrykk som brukes for å beskrive søndager og bevegelige helligdager. I mai er følgende dager «røde»:

  • 1. mai

  • Kristi Himmelfartsdag

  • 17. mai

  • 1. pinsedag

  • 2. pinsedag

Hvilke regler gjelder for arbeidstid i mai?

I utgangspunktet har ansatte krav på arbeidsfri på helligdager.

Unntak fra denne reglen gjelder kun dersom arbeidets art gjør det nødvendig å jobbe på disse dagene. Dette kan gjelde for eksempel ansatte i helsetjenesten, politiet, vakthold, aviser og lignende. Det gjøres også unntak for enkelte faste utsalgssteder slik som kiosker, butikker under 100 kvm, bensinstasjoner og museer.

Hvilke regler gjelder for lønn i mai?

Dersom den ansatte har en fast månedslønn vil arbeidsgiver måtte betale lik lønn uavhengig av hvor mange arbeidsdager måneden består av. For ansatte som har timebasert lønn vil arbeidsgiver måtte utbetale de timene arbeidstakeren jobber, eventuelt med helligdagstillegg dersom dette er avtalt gjennom arbeidsavtale eller tariffavtale. Det gjelder imidlertid egne regler for utbetaling av lønn for 1. og 17. mai, avhengig av om disse dagene faller på en søndag eller en annen helligdag. Vi i Berngaard mottar ofte spørsmål om dette. Nedenfor følger en oppsummering av reglene.

Lønn når 1. og 17. mai faller på hverdag eller lørdag

Dersom 1. og 17. mai ikke faller på en søndag eller annen helligdag skal arbeidsgiver betale full lønn til arbeidstakere med timebetaling, til tross for at den ansatte ikke har jobbet denne dagen. Denne regelen gjelder imidlertid kun dersom arbeidstaker har vært ansatt hos arbeidsgiver sammenhengende de siste 30 dager før de nevnte dagene, eller er ansatt senere dersom arbeidet er av minst 30 dager varighet.

I år kan ansatte som i henhold til ordinær arbeidsplan skulle ha jobbet 1. og 17. mai ha krav på betalt, selv om de faktisk ikke utfører arbeid disse dagene.

Ansatte som jobber 1. eller 17. mai som ikke faller på søndag eller annen helligdag har krav på et lønnstillegg. Dersom tillegget ikke er regulert i avtale, har arbeidstakeren som hovedregel krav på et tillegg som minst tilsvarer 50 % av arbeidstakerens lønn.

Avvikende reguleringer kan imidlertid forekomme i tariffavtaler. Dersom din virksomhet er bundet av tariffavtale anbefaler vi derfor alltid å sjekke dette, for å sikre at din bedrift følger de regler som gjelder for dine ansatte.

Lønn når 1. og 17. mai faller på en søndag eller helligdag

Arbeidstakere som ikke arbeider 1. eller 17. mai, når disse dagene faller på en søndag, har ikke krav på lønn. Dersom dine arbeidstakere jobber disse dagene, har de krav på lønn i tråd med hva de vanligvis vil få betalt på en søndag.

Har du spørsmål til dette? Ta gjerne kontakt med våre advokater.