EUs reviderte byggevareforordning har endelig blitt vedtatt i EU!

Europakommisjonen har gjennom flere år arbeidet med å revidere EUs byggevareforordning - med den hensikt å styrke og modernisere regelverket. Den endelige revisjonen av EUs byggevareforordning er nå formelt vedtatt av Europarådet, og erstatter byggevareforordningen av 2011, (EU) nr. 305/2011.

EUs byggevareforordning har som hovedformål å fjerne hindringer for sirkulasjon av byggevarer i det indre markedet. Dette ved å harmonisere regler for byggevarer og stille krav til hvordan aktører skal vurdere og angi miljø – og klimaegenskaper for byggevarer.

Den nye byggevareforordningen er omfattende, og det innføres blant annet nye miljø-, klima-, funksjons- og sikkerhetsproduktkrav.  Nye krav til produkter skal sikre at utforming og produksjon av byggevarer er basert på den nyeste teknologien for å gjøre produktene mer varige, enklere å reparere, resirkulerbare og lettere å reprodusere. Den nye forordningen vil også få et bredere virkeområde og omfatte enkelte brukte byggevarer, 3D-printede byggevarer og prefabrikkerte hus.

I den tidligere byggevareforordning har det vært oppstilt krav om at produsenten (eller produsentens representant) skal sikre at byggevarer / produkter har et CE-merke og en tilhørende ytelseserklæring. Disse kravene videreføres, men i den nye byggevareforordningen innføres det i tillegg en ny forpliktelse for produsentene til å utforme en samsvarserklæring. I den nye Byggevareforordninger er det heller ikke bare bruk av CE-merking som aksepteres, og produsenter av byggematerialer kan fortsatt få konkurransefordeler ved å sertifisere sine produkter med ulike miljømerker, eksempelvis EU Ecolabel eller svanemerket.

Betydning for norske aktører

Byggevareforordningen av 2011 er gjennomført i norsk rett gjennom lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) § 29-7 og forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk («DOK»-forskriften).  

Varer som ikke tilfredsstiller kravene i bygevareforordningen kan ikke lovlig omsettes eller inkorporeres i bygg i Norge. Produktet har da en mangel så lenge produktets egenskaper ikke kan dokumenteres. Det er også viktig å være klar over at selv om en byggevare er CE-merket (eller sertifisert gjennom et miljømerke), så må det alltid vurderes om byggevaren oppfyller teknisk forskrift (TEK) i Norge.

Den nye byggevareforordningen som er vedtatt i EU er fortsatt under vurdering i EØS-/EFTA-statene. Det er usikkert når den nye byggevareforordningen vil bli vedtatt i disse statene og dermed også usikkert når gjennomføring i norsk rett vil finne sted. Gjennomføring i norsk rett vil nødvendiggjøre endringer i plan – og bygningsloven § 29-7 og forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk.  

Kontaktpersoner