Immaterielle rettigheter (IPR)
Immaterielle rettigheter utgjør en stadig viktigere del av bedrifters økonomiske verdier, og kan være avgjørende for bedriftens konkurransemuligheter og verdiskapning. Det er derfor essensielt å beskytte og forvalte bedriftens immaterielle rettigheter på en god og effektiv måte.
Advokatene i Berngaard har bred erfaring med rådgivning knyttet til immaterielle rettigheter. Vi kan bistå med å løse juridiske problemstillinger eller gi råd fra et strategisk og kommersielt perspektiv.
Immaterielle rettigheter (IPR) omfatter blant annet opphavsrett, patentrett, varemerkerett, designrett og forretningshemmeligheter. Vi har arbeidet med immaterielle rettigheter i ulike roller; som rådgivere, som internadvokater og i domstolene. Våre klienter spenner fra gründerbedrifter til små- og mellomstore virksomheter og store konsern. Dette gir oss en unik innsikt i ulike problemstillinger knyttet til immaterielle rettigheter.
Typiske temaer som vi kan hjelpe din bedrift med:
Kontrakter
Lisensavtaler og salg av immaterielle rettigheter
Forsknings- og utviklingsavtaler
Samarbeidsavtaler
Konfidensialitetsavtaler (NDA)
Utvikling av IPR-strategi
Varemerke- og designregistrering i Norge, EU og internasjonalt
Håndheving av bedriftens immaterielle rettigheter
Tvisteløsning knyttet til
Gyldighet og inngrep i varemerke-, design- eller patentrettigheter
Krenkelse av opphavsrett
Misbruk av forretningshemmeligheter
Spørsml knyttet til immaterielle rettigheter i selskapstransaksjoner og avtaler med samarbeidspartnere
Spørsmål knyttet til ansatte og immaterielle rettigheter
Regulering av immaterielle rettigheter i arbeidskontrakter
“Arbeidstakeroppfinnelser”
Fem juridiske råd:
Kartlegg hvilke immaterielle rettigheter bedriften har
For å beskytte og håndheve bedriftens immaterielle rettigheter er det nødvendig å vite hva disse består i. Det kan også være nyttig å identifisere hvilke av de immaterielle rettighetene som er essensielle for bedriftens virksomhet. Kanskje kan bedriften selge rettigheter som den ikke bruker selv, eller selge rettigheter og leie tilbake for en lavere kostnad?
Sørg for at bedriften har sikker tilgang til de immaterielle rettighetene
Det er ikke sikkert bedriften eier de immaterielle rettighetene som er essensielle for bedriftens virksomhet. Ofte vil de immaterielle rettighetene være skapt av bedriftens ansatte. Immaterielle rettigheter kan også være skapt av leverandører og samarbeidspartnere. Dersom eierskapet eller bruksrett til rettighetene ikke er regulert i lov eller avtale, kan det være nødvendig å sørge for en overføring av rettighetene til bedriften.
Sørg for at de immaterielle rettighetene beskyttes
Immaterielle rettigheter kan beskyttes på ulike måter. I noen tilfeller vil den beste beskyttelsen være registrering av rettigheten og eierskapet til den, slik som varemerke-, design- eller patentregistering. I andre tilfeller kan det være et bedre alternativ å sikre beskyttelse gjennom konfidensialitet.
Håndhev bedriftens immaterielle rettigheter
For å hindre andres utnyttelse av bedriftens immaterielle rettigheter bør man iverksette tiltak for å overvåke konkurrenter/markedet. Dersom man avdekker krenkelser av bedriftens immaterielle rettigheter, må bedriften ta stilling til hvorvidt og hvordan rettigheten skal håndheves.
Sørg for at bedriftens immaterielle rettigheter er ivaretatt i viktige kontrakter
Dersom bedriften ikke har registrert immaterielle rettigheter, men benytter konfidensialitet som beskyttelsesmetode, er det viktig å innta konfidensialitetsklausuler i kontrakter med aktører som får tilgang til bedriftens informasjon. Dersom bedriften utvikler produkter i samarbeid med andre, er det viktig å regulere hvilken part som skal eie rettighetene til det som utvikles og hvordan partene skal kunne utnytte rettighetene. For å hindre at bedriften krenker tredjeparters rettigheter kan det også være nødvendig å avtaleregulere at leverandører gjør rettmessig bruk av immaterielle rettigheter.