Plikt til mangfoldsrapportering i advokatbransjen

 
 

Det siste året har det pågått en debatt om mangfold i advokatbransjen. Debatten har dreid seg om kvinners rolle i partnerskapene, og at minoriteter er svakt representert i de store advokatfirmaene.  Mange virksomheter, inkludert advokatvirksomheter, er antakelig ikke klar over at likestillings- og diskrimineringsloven ble betydelig skjerpet fra 1. januar 2020.

 

Likestillings- og diskrimineringsloven inneholder nå konkrete krav til aktivt, målrettet og planmessig arbeid for å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller kombinasjoner av dette, samt plikt til å hindre seksuell trakassering. Arbeidet skal dokumenteres, og skje i samarbeid med de ansattes representanter.

 

For offentlige virksomheter og private arbeidsgivere med mer enn 50 ansatte, gjelder det i tillegg en konkretisert aktivitetsplikt i fire obligatoriske trinn nedfelt i likestillings- og diskrimineringsloven § 26 annet ledd:

  1. Kartlegge risiko for diskriminering i virksomheten

  2. Vurdere årsaker

  3. Iverksette egnede og relevante tiltak for å motvirke diskriminering og fremme likestilling, og

  4. Evaluere resultater

Alle offentlige virksomheter og private arbeidsgivere med mer enn 50 ansatte, har også en plikt til annethvert år å kartlegge lønnsforhold fordelt etter kjønn og bruken av ufrivillig deltid i virksomheten.

 

I likestillings- og diskrimineringsloven § 26 a) stilles det dessuten krav til arbeidsgivers redegjørelse, og etter loven kreves det offentlig rapportering om mangfoldsarbeidet.  Redegjørelsen skal omfatte alle diskrimineringsgrunnlagene i likestillings- og diskrimineringsloven § 26, og ikke kun kjønn. At rapporteringen skal være offentlig betyr at informasjonen skal inntas i virksomhetens årsrapport eller annet offentlig tilgjengelig dokument, typisk også på virksomhetens hjemmeside.

 

Bestemmelsene gjelder definitivt også for advokatbransjen. Vi har stor gruppe talenter som verker etter å virke. Nå må vi kjenne vår besøkelsestid og gå fra ord til handling.

 

I Berngaard imøteser vi at advokatbransjen blir utfordret på aktivitets- og redegjørelsesplikten i diskrimineringsloven – og vi begynner med oss selv.  Vi er stolte av vårt mangfold knyttet til kjønn, mangfold stopper ikke ved kjønn, men mangfold i mange dimensjoner skaper verdier, det skaper kvalitet, det skaper glede, berikelse og gjenkjennelse hos oss og hos våre klienter. Vi gleder oss til bransjen deler de gode historiene fordi vi vil gjøre en forskjell, ikke for å «sminke oss». La oss ikke bli beskyldt for «diversity washing» . Mangfold oppnås ved å sette seg felles mål som er ledelsesmessig og organisatorisk godt forankret og få på plass kultur og strukturer som bidrar til målet. Når det gjelder mangfold er det heldigvis enkelt å måle graden av måloppnåelse.

Vi ønsker at flere skal bli som oss, og vi er ikke redde for å fronte vår visjon offentlig.

Har du spørsmål eller behov for bistand? Kontakt:

Inger Roll-Matthiesen

Thea Cornelia Hyldgaard

 
 

Inger Roll-Matthiesen

+47 928 81 388

irm@berngaard.no

Thea Cornelia Hyldgaard

+47 994 82 804

thea@berngaard.no