Ny opsjonsordning for oppstarts- og vekstselskap

 
 

Oppstartsselskap har som oftest begrenset kapital, noe som gjør det krevende å konkurrere med etablerte virksomheter om talentfulle medarbeidere. Nøkkelpersoner er ikke bare en uunnværlig ressurs, men en forutsetning for at selskapene skal tiltrekke seg investorer. Spørsmål om insentivordninger dukker derfor stadig opp.

Det overordnede formålet med en insentivordning er å kompensere den ansatte for ikke-markedsmessige lønnsvilkår, sikre langsiktig tilknytning til virksomheten og gi avkastning på investert kapital. Det finnes mange variasjoner av insentivordninger, og i prinsippet er det kun fantasien som setter grenser. I praksis er det likevel en rekke faktorer som bør hensyntas, og da særlig skattemessige konsekvenser.

I 2018 ble det innført særlige regler om beskatning av opsjonsordninger for ansatte i små oppstartsselskaper. Slik reglene er utformet i dag, får den ansatte utsatt fordelsbeskatning fra det tidspunkt man tiltrer opsjonen, frem til aksjen selges. Den skattepliktige fordelen tilsvarer differansen mellom innløsningssummen og markedsverdi på aksjen. Fordelen beskattes som lønnsinntekt.

Ordningen har i praksis vist seg lite gunstig, og har derfor også vært lite brukt. Nå har en ny og forbedret ordning vært på høring, og det er ventet at et endelig forslag fremlegges i statsbudsjettet for 2022.

Regjeringen foreslår blant annet følgende:

  • Grensene for antall årsverk, driftsinntekter, balansesum og alder på selskapet økes. Reglene skal gjelde selskap som har færre enn 50 ansatte, mindre enn 80 millioner i omsetning og som ikke er eldre enn ti år. Nivået blir dermed det samme som den svenske ordningen.

  • Regelen om at en eventuell opsjonsfordel over 1 million kroner skal skattlegges ved innløsning fjernes. I stedet ønsker man å innføre et krav om at innløsningskursen ikke skal settes lavere enn den anslåtte markedsverdien på aksjene på tildelingstidspunktet. Dette innebærer at de underliggende aksjene må verdsettes ved tildeling av opsjonene.

  • Eventuell gevinst på opsjonen fra tildeling til innløsning skattlegges som aksjeinntekt, og ikke lønnsinntekt. Skattelegging skal først skje når aksjene selges.

Endret beskatning fra lønnsinntekt til aksjeinntekt vil innebære en skattelettelse for de ansatte. I tillegg vil endringen medføre at selskapet ikke må beregne arbeidsgiveravgift på de ansattes fordel. Dette er en betydelig lettelse for selskapet, som tidligere har risikert store likviditetsutfordringer knyttet til betaling av arbeidsgiveravgift.

Det er antydet at den nye ordningen også skal gjelde for allerede inngåtte opsjonsavtaler. Formålet med ordningen er å legge til rette for bruk av opsjonsordninger i oppstarts- og vekstselskap, og vi mener derfor at slike overgangsregler bør være en forutsetning. Det må selvfølgelig stilles som krav at den ansatte og selskapet oppfyller gjeldende vilkår, samt at allerede inngåtte avtaler tilpasses der hvor det er behov for det, sier senioradvokat Elisabeth Flønes – som er en av Berngaards skatteeksperter.

Slik vi i Berngaard vurderer dette, vil de nye reglene hensynta de utfordringene oppstarts- og vekstselskap står overfor, og de vil komme både selskapet og deres ansatte til gode. Vi regner med å bistå våre klienter med å implementere den nye ordningen allerede fra januar 2022.

Vi holder oss oppdatert, så vi kan oppdatere deg! Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så kommer det rett i e-posten din.

 
 

Kontaktpersoner

Elisabeth Flønes

+47 911 70 554

elisabeth@berngaard.no

Malin Hauglum Rørvik

+47 918 30 949

malin@berngaard.no