Kan arbeidsgiver nekte utenlandske arbeidstakere å reise hjem til jul ?
Det nærmer seg juleferie og mange utenlandske arbeidstakere ønsker å reise hjem til jul.
De fleste risikerer, med de regler vi har pr i dag, karantene ved retur til Norge. For mange arbeidsgivere kan dette være krevende sett opp mot krav til fremdrift og leveranser.
Har arbeidsgiver adgang til å nekte en ansatt å reise til andre land?
Hvis ja hvilke sanksjoner kan arbeidsgiver iverksette dersom arbeidstaker likevel reiser.
«Det klare utgangspunktet er at det ligger utenfor arbeidsgivers styringsrett å sette begrensninger for hvor arbeidstaker kan oppholde seg i ferietid og fritid.
Når situasjonen er slik at myndighetene pålegger karantene ved hjemkomst, er vår oppfatning at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker ikke å reise.
Brudd på pålegget kan medføre disiplinære reaksjoner.
Når det gjelder arbeidstakere der begge parter har basert arbeidsforholdet på pendling til Norge og der arbeidstaker har sin nære familie i utlandet, bør partene se på smidige løsninger for avvikling av ferie og reise til hjemlandet.»
For tiden er regelen at personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt skal i karantene i 10 døgn.
Med den smittesituasjonen vi nå ser i Europa anser vi det sannsynlig at arbeidstakere som reiser utenlands i jula, får karanteneplikt når de returnerer til Norge på nyåret. Norske myndigheter fraråder også utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig fremt til 15. januar.
Vi er derfor enige med NHO i at arbeidsgiver, etter en konkret vurdering, kan pålegge ansatte å ikke reise på slik ferie dersom denne fører til karantene ved hjemkomst. Vi mener dette følger av arbeidstakers lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver og arbeidsgivers særlige behov for å sikre bemanning og drift. Vi forutsetter at det virkelig er behov for bemanning og drift. Reiseforbud må være saklig og forholdsmessig. Hvis det finnes alternativer steder å utføre arbeidet, for eksempel hjemmekontor, kan nok ikke arbeidsgiver forby den ansatte å reise.
Det er imidlertid viktig at arbeidsgiver informerer tydelig om virksomhetens reiseforbud i god tid før jul, slik at arbeidstakerne er klar over reglene og konsekvensene av å bryte disse. Brudd på pålegget om ikke å reise kan medføre disiplinære reaksjoner, som for eksempel advarsel. Dette må vurderes konkret. Jo alvorligere konsekvens karantenen får for arbeidsgivers virksomhet, desto strengere reaksjon kan gis. Dersom den ansatte er en nøkkelperson, det er tydelig informert om regelen og er gjort eksplisitt kjent med sin egen rolle som nøkkelperson, kan antakelig en sanksjon i ytterste konsekvens bli oppsigelse av arbeidstakeren.
Merk også at personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger. Dette følger av midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemienforskriften § 3-1, andre avsnitt. Forskriften gjelder imidlertid foreløpig til 31. desember 2020, men det antas at den vil bli forlenget.
Konstruktive løsninger
Det er nå kun en drøy måned til jul. Vi anbefaler derfor at arbeidsgivere så fort som mulig, og helst i samråd med arbeidstakernes representanter forsøker å finne konstruktive løsninger. Viktigheten av å kunne komme hjem til sine familier til jul skal respekteres, og det er viktig at arbeidsgiver er løsningsorientert og forsøker å legge til rette for dette i størst mulig grad.