Generasjonsskifte - På tide å tenke på neste generasjon eller kanskje pensjon?
De fleste bedriftseiere vil med tiden vurdere hva som skal skje med bedriften når de selv ønsker å trappe ned. I noen tilfeller kan salg av virksomheten være riktig, i andre tilfeller kan det være riktig å overføre hele eller deler av virksomheten til neste generasjon. Et generasjonsskifte er som regel en prosess som krever tid, både for modning hos den som skal gi fra seg ansvar og for den som skal overta. Et godt planlagt generasjonsskifte skal legge til rette for en god fremtid både for bedriften og familierelasjonene. Det kan også være aktuelt å ha en plan dersom det skulle skje et overraskende dødsfall.
Er det fare for plutselig innføring av arveskatt?
Et viktig premiss i vurderingen ved generasjonsskifte er skattesituasjonen. Det har i en tid vært spekulasjoner om arveavgiften blir gjeninnført. Skatteutvalget, også kalt Torvik- utvalget, foreslår i NOU 2022: 20 å innføre arveskatt på arv og gave som var arveavgiftspliktig etter den tidligere arveavgiftsloven. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har nå avkreftet at den sittende regjeringen vil innføre arveskatt. Det kan likevel være fornuftig å vurdere et generasjonsskifte nå.
Vi får mest sannsynlig ikke bedre regler for generasjonsskifte enn vi har i dag
I dag har Norge gunstige regler for overføring av verdier til neste generasjon. Vi får stadig spørsmål fra utenlandske advokater, som blir overrasket over at vi ikke har arveskatt i Norge. Arveskatt er vanlig i svært mange land, og har også vært regelen i Norge i perioden 1792 til 2014.
Torvikutvalgets forslag innebærer at satser og fribeløp baseres på hva den enkelte mottar av overføringer og arv gjennom livet. Foreslått fribeløp er satt til 2 millioner kroner. Deretter skattlegges nærmeste arving for arv og gave inntil 3,5 millioner kroner med lav sats på 6 % og overskytende med 15 %. For øvrige mottakere er satsene 8 % og 22 %. En innføring av arveskatt vil mest sannsynlig gjøre overføring til neste generasjon mer kostbart enn i dag.
Generasjonsskifte er skreddersøm
Alle familieeide bedrifter har sin egen historie og sin egen fremtid. Det er ikke gitt at alle barn skal arve likt. Det er heller ikke gitt at bedriften skal se likedan ut fremover. Vi begynner alltid et generasjonsskifte ved å se på hvordan bedriften og eventuell annen formue ser ut i dag. Deretter kan vi se på forskjellige alternativer for overføringen. Vi ser ofte at det kan være behov for omstrukturering for å gjøre overføringen så skatteoptimal som mulig. Generasjonsskifte skjer gjerne over lang tid, og planer kan gjerne endres underveis. Det er da viktig å lage fleksible arrangementer, som tar høyde for at livet ofte er litt uventet.
Forhold å vurdere
Hvordan ser du for deg fremtiden?
Vil du fortsatt ha kontroll over virksomheten, eller skal alt overføres nå? En vanlig måte å beholde kontroll på er å opprette A- og B- aksjer, der kun A- aksjene skal ha stemmerett. Senior beholder så A- aksjene. B-aksjene bør i så fall gi tilstrekkelig utbytte til at aksjonæren kan betale evt. formuesskatt.
Skal du fortsatt ha ytelser fra virksomheten? Ditt behov for midler kan for eksempel dekkes gjennom utbytte eller pensjon fra bedriften.
Flere barn/arvinger
Dersom det er flere barn, vil arvereglene sette grenser for overføringene. Hvert barn har krav på 15 G (grunnbeløpet i Folketrygden), ca. 1,5 millioner kroner. Utover dette står du rimelig fritt til å bestemme hvordan dine verdier skal fordeles.
Forhold til andre
Forhold til andre kan sette grense for hva du kan gjøre. Dette kan være begrensninger i aksjonæravtaler, testamenter eller ektepakt.
God selskapsstruktur
Enkeltpersonforetak
Barn kan ikke arve enkeltpersonforetak, men gjenlevende ektefelle kan drive enkeltpersonforetaket dersom hun eller han sitter i uskifte. Dersom man driver enkeltpersonforetak kan det være hensiktsmessig å omdanne virksomheten skattefritt til et aksjeselskap. Deretter kan man gi barna aksjer. Ved en slik omdanning kan man også ta med evt. aksjer som man eier privat, slik at disse aksjene blir eid gjennom en holdingstruktur.
Omorganisering - holdingstruktur
Det kan være aktuelt å omorganisere virksomheten slik at den er eid gjennom et holdingselskap. Kanskje kan virksomheten deles opp slik at noen overtar en del av virksomheten, og andre en annen del.
Dette kan også være tidspunktet for å sikre at det ikke ligger eiendeler i aksjeselskap som blir benyttet privat. Som kjent foreligger det et forslag om «monsterskatt», dvs en ekstraskatt for aksjonærens bruk av eiendom, båt, fly og helikopter eid av et aksjeselskap. Vi bistår gjerne med å overføre disse eiendelene. Alternativene her er gjerne salg til andre eller overføring til aksjonæren privat.
Dersom det er flere barn kan det også være gunstig at barna oppretter holdingselskap som mottar aksjer i virksomheten i gave. Ved utbytte fra familiebedriften kan man da velge om en vil ta ut utbytte fra sitt eget holdingselskap eller reinvestere i annet utenfor familiebedriften.
Forhold hos mottakeren
Dersom barn under 18 år eier midler over 2 G (ca. kr 220 000 pr 2023), skal midlene i utgangspunktet forvaltes av Statsforvalteren. Det kan gjøres unntak fra dette dersom det er bestemt gjennom gave eller testamente. En slik bestemmelse må være skriftlig og datert ved enten gavebrev eller testamente.
Høy formue kan innebære at man helt eller delvis mister rett til stipend dra Lånekassen. Grensen i 2023 for enslige studenter og samboere uten felles barn er kr 467 697 og for gifte og samboende med felles barn kr 898 251.
Overføring av store verdier kan føre til at mottakeren kommer i formuesskatteposisjon. Barn under 17 år skattlegges sammen med sine foreldre, og en overføring av verdier vil ikke ha betydning mellom generasjonene. Fra året barnet fyller 17 år skattlegges det selvstendig. Så unge barn har sjelden gjeld, og kommer raskt i formuesskatteposisjon.
Dersom du ønsker å holde virksomheten/ verdiene i familien kan det settes begrensninger på mottakerens rett til å overføre verdiene. Det kan for eksempel bestemmes at verdiene skal være mottakerens særeie. Dette må da registreres i ektepakt.
Enkelte skattemessige forhold
Den generelle regelen ved overføring til neste generasjon enten ved arv eller gave, er skattemessig kontinuitet. Dette vil si at mottaker overtar alle givers skatteposisjoner. Det er unntak for fast eiendom som giver kunne solgt skattefritt pga. oppfylt bo- og eiertid. I slike tilfeller skal verdien på eiendommen settes til markedsverdi på overføringstidspunktet.
Overføring av aksjer
Aksjer kan gis direkte til barn eller til barnas holdingselskap. Senior kan gi direkteeide aksjer. En overføring av aksjer fra holdingselskap vil utløse uttaksbeskatning for holdingselskapet og utbyttebeskatning på senior, og bør helst unngås. Det kan være mer hensiktsmessig å fisjonere selskapet eller foreta andre tilpasninger.
En bør gjøre en grundig gjennomgang av alle skatteposisjoner. Vår erfaring er at beholdningsoppgaven ikke er helt pålitelig. Dersom det er mye skattemessig innbetalt kapital på aksjene, kan man vurdere om dette skal tas ut skattefritt før en overføring. Inngangsverdi og evt. RISK (fra før 2006) kan også ha betydning for hvordan en overføring bør gjøres. Ved en overføring til et holdingselskap vil disse skatteposisjonene bli borte.
Særlig om fast eiendom
Utleie av flere boenheter eller næringseiendom
Dersom man eier flere eiendommer privat, kan det være fornuftig å ta en gjennomgang av disse. Ved utleie av 5 boenheter eller mer enn 500 m2 næringseiendom, blir dette ansett som virksomhetsinntekt skattemessig, og skattlegges med opptil 50,6 %. Dersom man ikke skal forbruke inntektene fra utleien fortløpende, kan det i mange tilfeller være gunstigere å eie en så stor andel eiendom gjennom et aksjeselskap. Motsatt vil det være skattemessig gunstig å eie et mindre antall utleieenheter privat, da dette beskattes som kapital med 22 % skatt.
I og med at drift av eiendomsmassen kan anses som virksomhet, kan man omdanne virksomheten til et aksjeselskap uten å utløse skatt. En skattefri omdannelse kvalifiserer også til fritak for dokumentavgift. Dette kan være gunstig dersom man skal overføre utleieeiendom til barn.
Dokumentavgift
Ved overføring av eiendom til barn, skal det svares dokumentavgift på 2,5 % av markedsverdien dersom hjemmelen skal registreres på barnet. Dette er ofte en forutsetning for at barn senere kan bruke eiendommen som pantesikkerhet for bank mv.
Overføring av eiendom etter arv, dvs. dødsfall, er fritatt for dokumentavgift, i samme forhold som man er arveberettiget etter loven. Det vil si at den som har rett til 1/3 av arven etter loven, skal betale 2/3 av dokumentavgift ved overføring. Det er ikke fritak for dokumentavgift ved gaver til barn.
Det er fritak for dokumentavgift ved skattefri fusjon, fisjon og omdannelse.
Utenlandsk eiendom
Overføring av utenlandsk eiendom kan utløse skatt og arveskatt i det aktuelle utlandet. Vi er medlem av flere internasjonale advokatnettverk, og kan bistå med å undersøke hvordan dette slår ut i det aktuelle utlandet.
Gavebrev, testamente, aksjonæravtaler og fremtidsfullmakt
Et planlagt generasjonsskifte bør dokumenteres godt gjennom formelle dokumenter og avtaler.
Alle overføringer av verdier bør formaliseres gjennom daterte og signerte gavebrev. Vi mener at det er god praksis at mottaker også signerer gavebrevene, og der godta at de mottar gaven på evt. oppstilte vilkår. Det bør fremgå i gavebrevet eller gavebrevene om overføringen skal anses som forskudd på arv, og da avkortes i arv som faller senere. Videre bør man spesifisere om gaven skal være særeie for mottakeren, og at mottakeren da forplikter seg til å opprette ektepakt med evt. (fremtidig) ektefelle. Dersom et barn har privatøkonomiske utfordringer, bør det knyttes et beslagsforbud til gaven.
Dersom det er et ønske at barna skal arve likt og et barn får forskudd på arv, bør det i testamente reguleres hvordan dette skal harmoniseres.
Aksjonæravtale bør utarbeides dersom det er flere som skal være aksjonærer i samme selskap. Her kan også rett til utbytte for senior, bestemmelser ved uenighet mv. reguleres.
En fremtidsfullmakt kan regulere forhold dersom en person skulle miste sin samtykkekompetanse, for eksempel ved alvorlig sykdom.