EU jobber iherdig med å sikre at produkter blir bærekraftig – det gjelder å følge med - også i Norge

 
 

Et viktig element i EUs «Green Deal» og i  EUs handlingsplan for sirkulærøkonomi er å sikre at produkter blir bærekraftige.  EU vil nå regulere produkters livsløp. Hensikten er å reduserer klima- og miljøbelastningen fra produksjon og bruk av produkter, hvilket er helt sentralt for å nå målene fra EUs Green Deal om klimanøytralitet i 2050, økt ressurseffektivitet og nullvisjonen for forurensning.  Målet er intet mindre enn at de krav som gjelder for at produkter kan anses som bærekraftige blir den nye normen, på tvers av sektorer.

Norsk næringsliv må også følge med fremover!

Gjennom EUs forslag til økodesignforordning foreslår EU et produktrammeverk som oppstiller detaljerte økodesignkrav for produkter. Disse kravene blir sannsynligvis norsk rett som følge av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.  

Forslaget til økodesignkrav for produkter innebærer regulering av:

  • produkters holdbarhet og levetid

  • mulighet for ombruk, oppgradering og reparasjon

  • regulering av farlige kjemikalier i produkter

  • energi og ressurseffektivitet

  • innhold av materialgjenvunnet råvare i produkter

  • ombygging og sikring av materialgjenvinning med høy kvalitet

  • karbon – og miljøfotavtrykk

  • restriksjoner på engangsbruk og planlagt produktforeldelse

  • forbud mot destruksjon av usolgte holdbare varer

Dette kommer til å gripe inn i alles hverdag.

Forslaget til ny økodesignforordning omfatter de fleste produkter med noen unntak; blant annet mat, fôr og medisiner. I henhold til forslaget kan produkter kun tilgjengeliggjøres på EU/EØS-markedet dersom de er i samsvar med økodesignkravene for den enkelte produktgruppe.

Vi må vente på økodesignkrav for de ulike produktgruppene. Disse skal fastsettes av kommisjonen som skal utarbeide bindende økodesignkrav for de ulike produktgruppene. Vi kan trolig forvente omfattende detaljregulering i årene som kommer. Det er ikke kjent hvilken produktgruppe som først blir regulert først, men kommisjonen har på sine nettsider pekt ut tekstiler, møbler, madrasser, dekk, rengjøringsmidler, maling, jern, stål og aluminium som eksempler på produktgrupper som kan bli prioritert. Når en produktgruppe er regulert gjennom delegerte rettsakter etter økodesignforordningen så vil det i utgangspunktet ikke lenger være lov å ha nasjonal lovgivning med lignende regler.  

Økodesignforordningen vil bli et omfattende produktrammeverk hvor det – i tillegg til produktspesifikke økodesignkrav - foreslås ulike forpliktelser for de ulike markedsaktørene, enten man er produsent, importør eller distributør. Dette er  en gjenkjennelig tilnærming fra øvrig produkt- og kjemikalieregelverk fra EU.

Det foreslås også å innføre krav om digitale produktpass med relevant «økodesigninformasjon» for næringskjeden og forbrukere. Dette skal sikre sporbarhet gjennom produktets livsløp, og skal forenkle reparasjon og gjenvinning. Det er også foreslått å innføre krav om at produktene påføres «CE-merke» som en bekreftelse på at produktet er i samsvar med de produktspesifikke kravene. Det er allerede pr i dag krav til CE-merke for flere produktgrupper, som for eksempel EE-produkter og leketøy. I tillegg åpnes det for å sette obligatoriske kriterier for grønne offentlige innkjøp, så også denne sektoren må nå følge godt med.

Forordningen er enda ikke vedtatt i EU. Som normalt skal nytt regelverk fra EU vedtas av både i Parlamentet og i Rådet før forordningen starter å gjelde i EU-landene. I tillegg blir ikke reglene norsk rett før forordningen er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett. Den foreslåtte forordningen skal erstatte dagens økodesigndirektiv som stiller krav til produkter for å ivareta hensynet til energieffektivitet.

I tillegg til  økodesignforordning er det  foreslått en ny produktsikkerhetsforordning som også stiller strengere krav til produkter som tilgjengeliggjøres på EØS-markedet. Det er også satt i gang revisjoner av flere EU-regelverk som regulerer produkter og kjemikalier.  

 Vi tar neppe munnen for full når vi hevder at EU nå kommer med en ny norm for hva som er  bærekraftige produkter, og at dette vil innebære en omstilling og påvirke særlig produsenter og importører av produkter innenfor en rekke sektorer! Dette er et svært viktig arbeide mot det grønne skiftet. I Berngaard følger vi utviklingen tett.


 

Kontaktpersoner