Bærekraft - det grønne skiftet

 

For oss i Berngaard er det en selvfølge å slutte oss til FNs 17 bærekraftmål og forplikte oss til konkrete tiltak og handlinger på de områder hvor vår virksomhet utgjør en risiko. Bærekraftmålene har både miljø- og sosiale dimensjoner. Begge dimensjonene er viktig i et mikro- og markroperspektiv.

Internt har vi gjort en risikovurdering og prioritering ut fra til hvilke mål vi, som en mellomstor kontorbedrift på Aker brygge, har muligheten til å gjøre en forskjell. Vi tenker at alle små og store valg i hverdagen er viktige, og vi må også gjøre vårt.

Vi er et advokatfirma som baserer vår virksomhet på verdiene balanse, engasjement og integritet. Med dette som utgangspunkt inngår det i vårt profesjonelle samfunnsoppdrag at våre kunder og samarbeidspartnere får best mulig forutsetninger for å realisere sine bidrag til bærekraftmålene.

Det vi er best på er å dele kunnskap om regulatoriske endringer som påvirker næringslivet i en grønnere retning – dels som risiko og dels som muligheter til bedre konkurransekraft.

Næringslivet er en del av løsningen for verdens bærekraftbehov. Heller ikke næringslivet vil lykkes i et samfunn som ikke er bærekraftig, sunt og godt. Mange av våre kunder har forstått dette for lenge siden. Vi er stolte av å arbeide for våre kunders små og store løft for bedre sosial bærekraft og det grønne skiftet. Med jussen i verktøykassa har vi mange gladsaker å dele.

Vi ser at mange virksomheter anerkjenner et tydeligere fokus på bærekraft. Investorer og ansatte forventer det. I tillegg til at verden blir et sunnere og bedre sted, gir løsningen på bærekraftutfordringer kommersielle muligheter for store og små næringsdrivende i alle bransjer. Ulike deler av næringslivet kan utvikle og videreutvikle bærekraftige løsninger og finne inspirasjon i egne og andres enkeltinitiativ og samarbeid. Vi fryder oss over å være med på dette og tilpasser vår rådgivning og våre forslag til løsninger til kundenes muligheter og risikovilje.

Vårt daglige arbeid bringer oss inn i prosesser med både juridiske- og ikke-juridiske dimensjoner. Risikoprosesser, rolleavklaringer, styringssystemer, internrapportering og eksternkommunikasjon er viktige forutsetninger for å nå miljø – og sosiale mål. Flere av våre advokater har lang erfaring fra slike organisatoriske prosesser, og kan derfor jobbe helhetlig med våre kunder i dette viktige og sammensatte arbeidet. Vi behersker ESG, GRC og SDG, og har mye erfaring om ledelsens og styrets ansvar for disse temaene.

Bærekraftmål nr. 17 om partnerskap er viktig for at samfunnsaktører sammen skal finne frem til gode løsninger mot en bærekraftig fremtid – vi kan begynne lokalt og nasjonalt for å danne grunnlag for resultater globalt. Det handler om å redusere risiko, men også om å se nye muligheter. Delingsøkonomi og sirkulærøkonomi utløser behov for samhandling og felles søken etter løsninger mellom bransjer og sektorer. For oss i Berngaard er samspillet med kunder en berikende og utviklende del av arbeidshverdagen.

+ Om vårt arbeid sammen med Grønn Byggallianse

Hensynet til miljø og bærekraft blir viktigere for våre klienter i bygg- og eiendomssektoren.

For å bidra til en mer bærekraftig og miljøvennlig bygg- og eiendomssektor samarbeider vi med Grønn Byggallianse.

Grønn Byggallianse er en non-profit medlemsforening der virksomheter fra hele bygge- og eiendomssektoren kan være medlem.

Formålet med samarbeidet er å være en pådriver til innovasjon, påvirke utviklingen av bransjen og dele og innhente kunnskap om hvordan bygg- og eiendomssektoren kan drives på en mer miljøvennlig og bærekraftig måte.

+ Om vårt arbeid sammen med Skift

Berngaard slutter seg til Skifts ti prinsipper for grønt innkjøpsvett fordi de gir mening og stemmer overens med vårt øvrige bærekraftarbeid.

Våre advokatprodukter er ofte bare noen ord på en skjerm, på et papir, eller i en rettssal. Men våre tjenester tar opp i seg alt vi har kjøpt og brukt for å yte dem. Slik ser vi vår plass i kretsløpet – vi er forbrukere av ressurser for å kunne yte råd til våre klienter.

Ettersom vi ikke selv produserer fysiske produkter, representerer innkjøp mesteparten av vårt miljøavtrykk:

  • Vi kjøper rekvisita og elektronikk
  • Vi kjøper møbler, og mat i emballasje
  • Det meste av det vi kjøper blir til avfall på ett eller annet tidspunkt
  • Det er for det meste «bare småting»
  • Men mange småting blir til store søppelhauger
  • Vi vil at avfallet etter oss skal inngå i sirkulærøkonomien
  • Da er det viktig hvordan tingene vi kjøper er produsert, og hvordan de kan kastes
  • Og det er viktig at vi gjør dem tilgjengelig for gjenbruk eller gjenvinning
  • Vi må tenke og handle sirkulært
  • Det er ikke så vanskelig
  • Vi kjøper transporttjenester også
  • Ofte bare i form av en bysykkel – det er bærekraftig og sirkulært
  • Men av og til med en taxi – hvis vi må
  • Og ofte er vi indirekte kjøpere av transporttjenester ved at varer leveres til oss

Når man tenker over det, handler man ganske mye. Da er det fint å ha lært litt grønt innkjøpsvett.

Vi kan stille kritiske spørsmål til oss selv; trenger vi den anskaffelsen vi vurderer, kan vi leie eller bytte den til oss, og hvis vi trenger den; hvilke leverandører kan levere ordentlig bærekraftige produkter?

I tillegg til Skifts grønne bidrag, har vi i Berngaard også fokus på den sosiale bærekraftdimensjonen i våre leverandørkjeder. Miljø- og sosial bærekraft er sentrale elementer i våre valg av leverandører.

Leverandørkjeder og bærekraft er en jungel å informere seg i, og vi har innsett at vi har nytte av innspill og støtte fra en organisasjon som har innkjøpsvett som spesiale. Slik sparer vi tid på veien til gode innkjøpsbeslutninger og oppfølging av bærekraftløftet gjennom produktets levetid hos oss.

Gjennom Skift får vi støtte til å lage handlingsplaner som virker og dele erfaringer og inspirasjon med andre relevante bedrifter. Skift er en forening av Næringslivets klimaledere.

Berngaard er en relativt liten virksomhet uten egen innkjøpsavdeling. Gjennom Skift får vil tilgang til kompetanse for å gjøre grønne og bærekraftige innkjøp uten å ha egne ansatte med full relevant kompetanse. Vi kommer langt med en klar strategi og evalueringsmetode for å sikre at innkjøpene våre er bærekraftige. Fokus på miljø og sosiale forhold i leverandørkjeden føyer seg fint inn i vårt arbeid med EUs taksonomi som vi yter til klienter, i tillegg til å anvende det på oss selv. Selv om vi ikke kjøper våre klienters produkter, kan vi bidra til at de blir grønnere og mer bærekraftige leverandører til sine kunder.

EUs taksonomi setter sirkulærøkonomien i system med tekniske kriterier for å evaluere bærekraftnivået i livssyklusen for økonomiske aktiviteter. Som advokater er vi dessuten opptatt av at innkjøpskontraktene skal regulerer konsekvenser for leverandører som ikke holder det de lover. I et partnerperspektiv bidrar vi gjerne også til å gjøre våre leverandører enda grønnere og sosialt mer bærekraftige.

+ Om vårt samarbeid med Norsk forening farlig avfall

Berngaard har satt seg mål om være landets beste på grønn juss. Derfor har vi inngått en samarbeidsavtale med Norsk forening farlig avfall (NFFA), den eneste spesialiserte bransjeforeningen. Avfalls- og gjenvinningsbransjen er en av de viktigste premissgivere i vårt felles arbeid for et grønt skifte.

NFFA har rundt 130 medlemmer.

Sammen med NFFA tar vi en ledende posisjon innenfor miljø-, gjenvinnings- og avfallsrett. Om samarbeidet uttaler Managing Partner i Berngaard Inger Roll-Matthiesen:

– Vi har som advokatfirma en sterk ambisjon om å være en kompetent partner for avfall- og gjenvinningsaktørene. Vi har troverdighet til å kunne si dette med Einar Bratteng som partner og advokat i Berngaard. Et så viktig miljø som avfalls- og gjenvinningsbransjen trenger spesialiserte jurister. Derfor er det også gledelig at NFFA, aktørene i bransjen og Berngaard sammen bidrar til å etablere et akademisk miljø av stor betydning for bransjen.

Generalsekretær i NFFA, Roar Hansen, legger til:

– Vår forening har nytteverdi for medlemmene som overordnet ambisjon. Det vi nå iverksetter innenfor jus-området, er i tråd med denne ambisjonen. Samarbeidet med Einar Bratteng og Berngaard, vil ha stor betydning for NFFAs evne til å tilfredsstille medlemmenes behov på en kompetent og trygg måte. Avfallsjussen er en ting. Det er bonus at vi nå kan tilby våre medlemmer et svært kompetent generelt forretningsjuridisk miljø, på konkurransedyktige vilkår.

Kontaktpersoner:

  • Roar Hansen