Sosial bærekraft – pass på arbeidstakernes lønn og vilkår i alle ledd
Aftenposten kunne i september fortelle at sand til stranden på Langøyene er transportert ut med skip der arbeidere hadde en timelønn ned mot 90 kroner. Vi snakker høsten 2020. Og oppdragsgiver Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).
Slikt blir det etterspill av i 2021.
Kommersielle vilkår omfatter lønns- og arbeidsvilkår som kan inneholde «bærekraftbomber». Som både innkjøper og leverandør har du ansvar for (under)leverandørers arbeidsvilkår.
Kommunen hadde avtale med Veidekke som hovedentreprenør for omfattende arbeider på øyene, og Veidekke hyret underentreprenører. Det er et vanlig set-up i norsk næringsliv, enten oppdragsgiver er offentlig eller privat. Et annet fellestrekk er at oppdragsgiver og hovedleverandør er store aktører, og at underleverandører er virksomheter av varierende størrelse, helt ned til foretak med én og to ansatte.
Oslo kommune har etablert «Oslo-modellen» med et mål om å være «i front for kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv».
Kommunen er også underlagt Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som pålegger offentlige oppdragsgivere å kontraktsfeste at leverandørers ansatte skal ha lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med allmenngjort eller landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransjen. Kravet gjelder også underleverandører som direkte medvirker til å oppfylle kontrakten.
Skipet med det norske navnet «MS Vestbris» er registrert på St. Vincents og mannskapet lønnes etter internasjonal tariffavtale. For norskregistrerte skip gjelder norsk tariffavtale. Men norske arbeidstakerorganisasjoner har deltatt i utarbeidelsen av den internasjonale tariffavtalen. Er den dermed norske lønns- og arbeidsvilkår?
Kommunen krever at sjøfolkene får etterbetalt lønn tilsvarende norsk tariffavtale for arbeidet på Langøyene. Veidekke sier de vil etterbetale dersom det viser seg at feil tariffavtale er benyttet. Hvis Veidekke har sørget for å videreføre kommunens krav i avtalen med MS Vestbris, vil det være duket for etteroppgjør også nedover i leverandørkjeden.
For å være leveringsdyktige må små og mellomstore bedrifter forholde seg til kravene som gjelder for større aktører.
Berngaard bistår både innkjøpere og leverandører på ulike nivåer i store anskaffelser.
Vi kjenner regelverket og bidrar til kontraktsbestemmelser og rutiner slik at jobben kan gjøres og avsluttes uten juridiske etterspill.