Norske myndigheter vil ikke protestere mot det svenske salgsforbudet av Easee Home og Easee Charge – hva betyr det for norske elektrikere?

 
 

Flere elektrikere står nå rådville i hva de skal foreta seg i forbindelse med de pågående sakene om elbillader-produsenten Easee.

I mars innførte Sverige et salgsforbud av laderne Easee Home og Easee Charge. Den 12. juni 2023 ble det kjent at Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM) ikke vil protestere mot det svenske Elsâkerhetsverkets vedtak.

Elsäkerhetsverkets vedtak skal behandles av den svenske forvaltningsdomstolen og en avgjørelse er ikke ventet før tidligst i august. Om forvaltningsdomstolen i Sverige stadfester vedtaket, får Easee plikt til å følge opp vedtaket i hele EØS. I praksis vil dette innebære et omsetningsforbud i hele EØS, inkludert Norge. Fordi det er en pågående rettsprosess i Sverige, vil NKOM ikke komme med pålegg overfor Easee før saken er endelig avgjort. På nåværende tidspunkt er det altså ikke forbudt å selge (eller bruke) Easee-ladere i Norge.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har foreløpig ingen indikasjoner på at laderen er farlig i bruk, og kjenner ikke til hendelser der det har oppstått brann eller andre skader hos de som bruker produktet. 

Dette skaper en uklar situasjon for norske elektrikere. Skal elektrikeren montere den bestilte Easee-laderen eller ikke? Svaret på dette spørsmålet beror på en rekke faktorer og i dette nyhetsbrevet tar vi for oss enkelte momenter elektrikeren bør være oppmerksom på.

Veilednings- og informasjonsplikt

Nå som det i Norge er kjent at NKOM ikke vil bestride Elsäkerhetsverkets vedtak og mener at det finnes flere vesentlige mangler i dokumentasjonen fra Easee, vil elektrikeren måtte være oppmerksom på sin veilednings- og eventuelle frarådingsplikt før Easee-laderen installeres hos kunden.

Generelt anbefaler vi at elektrikeren er nøye med sin varsling og tydelig informerer kunden om vedtaket til det svenske Elsäkerhetsverket og NKOMs vurdering. På denne måten vil kunden måtte vurdere om en ønsker å påta seg risikoen det medfører at Easee-laderen senere kan vise seg å være mangelfull, eller eventuelt påta seg merkostnadene ved å kjøpe inn en annen lader. Ved pålegg om installasjon av kundens innkjøpte Easee-lader, bør man vurdere en skriftlig ansvarsfraskrivelse for fremtidige mangler som stammer fra selve laderen.

Potensielt mangelsansvar

Siden det verken er salgsforbud i Norge eller indikasjoner på at Easee-ladere er farlige i bruk, er vår vurdering at Easee-ladere per i dag som utgangspunkt ikke har en mangel. Hvorvidt Easee-ladere kan anses å ha en mangel som elektrikeren vil bli ansvarlig for på et senere tidspunkt, vil både bero på utfallet av den svenske forvaltningsdomstolens behandling av salgsforbudsvedtaket og avtalegrunnlaget med kunden. Dersom Easee-ladere anses å ha en mangel på et senere tidspunkt og elektrikeren er ansvarlig for mangelen, kan kunden rette krav mot elektrikeren i henhold til lov eller avtale. Slike krav kan for eksempel være tilbakehold av betaling, retting, omlevering, prisavslag, heving (dersom mangelen kan karakteriseres som et «vesentlig mislighold») og erstatning.

På grunn av risikoen for senere mangelsansvar ved salg og installasjon av Easee-ladere, bør elektrikeren vurdere å levere et annet produkt. Hvorvidt elektriker kan kreve at kunden dekker merkostnader knyttet til innkjøp og installasjon av et annet produkt vil bero på avtalegrunnlaget med kunden.

For å få en oversikt over risiko for mulig fremtidig mangelsansvar og muligheten for å pålegge kunden å dekke merkostnader for innkjøp og installasjon av et annet produkt, bør elektrikeren undersøke følgende:

  • om det er avtalt hvilken type lader som skal leveres

  • om det er kunden som har forespurt Easee-lader eller

  • om det er elektrikeren som har tilbudt Easee-lader

Ved reklamasjon fra sin sluttkunde, kan elektrikeren ha grunnlag for å reklamere overfor sin selger (grossist). Hvorvidt det er tilfellet, vil imidlertid bero på avtalen elektrikeren har inngått med sin selger (grossist).  

Også i de tilfeller hvor elektriker ikke vil tilby et annet produkt, bør elektrikeren uansett informere kunden om vedtaket til det svenske Elsäkerhetsverket og NKOMs vurdering.

Avslutning:

Sett hen til den risiko det medfører å installere Easee-lader nå, er vår primære anbefaling å tilby et annet produkt enn Easee om det er mulig og kan gjøres ved enkle midler. Dersom elektriker likevel installerer Easee-lader hos kunder må elektriker sørge for at montering er gjort etter oppdatert dokumentasjon.

På generelt grunnlag anbefales det å varsle eksisterende kunder løpende om status og utvikling i den pågående behandlingen av lovligheten knyttet til Easee-laderne.

Det tas forbehold om situasjonen raskt kan endre seg, og at denne artikkelen gir uttrykk for status per dags dato.

Har din bedrift spørsmål om kjøp og installasjon av el-billadere og den rettslige risikoen i denne forbindelse?

Ta kontakt med Hilde-Marie Kaarstad Pettersen, Elisabeth Homme Øveraasen eller Lasse Ødegaard.