Fristen for redegjørelse etter åpenhetsloven nærmer seg – dette må du vite

 
 

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Den er en særnorsk lov som pålegger «større virksomheter» å vise respekt for arbeidsforhold og menneskerettigheter i egen virksomhet, samt i sine leverandørkjeder og hos sine forretningspartnere. Loven stiller krav om at virksomheter gjennomfører risikovurderinger, iverksetter tiltak og redegjør for resultatet og oppfølgingen av arbeidet.

Den første redegjørelsen skal publiseres senest 30. juni 2023. I dette nyhetsbrevet forklarer vi hva din virksomhet må gjøre for å komme i mål med redegjørelsesplikten.

Hvem er omfattet av redegjørelsesplikten?

Det er kun «større virksomheter» som er pålagt kravet om redegjørelse etter åpenhetsloven. Større virksomheter defineres i loven som virksomheter som oppfyller minst to av tre følgende vilkår:

  • Salgsinntekt over 70 millioner kroner

  • Balansesum over 35 millioner kroner

  • 50 årsverk

Hva må med i redegjørelsen?

  1. En beskrivelse av virksomhetens organisering, hvilken bransje virksomheten opererer i og virksomhetens arbeid for etterlevelse av åpenhetsloven.

  2. Informasjon om hva slags negative og potensielle negative konsekvenser for anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter som har blitt avdekket gjennom aktsomhetsvurderinger.  

  3. Informasjon om hvilke tiltak, for eksempel rutiner og dialog med tredjeparter, som er iverksatt for å håndtere negative konsekvenser for anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter.

 

Redegjørelsen skal gjøres tilgjengelig for allmenheten på virksomhetens nettsider

Loven er et viktig bidrag til å gi forbrukere, organisasjoner og allmennheten for øvrig et bedre grunnlag til å fatte kjøps- og investeringsbeslutninger og dermed fremme sosial bærekraft i egne leverandørkjeder.

Et sentralt formål med åpenhetsloven er å sikre allmennheten tilgang til informasjon om virksomheters håndtering av risiko for negativ innvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. For eksempel kan virksomheten offentliggjøre hvordan man arbeider for å forhindre at egne leverandører eller underleverandører benytter tvangsarbeid eller barnearbeid.

Redegjørelsen skal være tilgjengelig på virksomhetens nettsider. Redegjørelsen etter åpenhetsloven kan også inngå i redegjørelsen om samfunnsansvar etter regnskapsloven § 3-3 bokstav c, men det er ikke et krav.

Redegjørelsen må signeres

Husk til slutt at redegjørelsen må være signert på samme måte som årsregnskapet og årsberetningen, jf. regnskapsloven § 3-5. For de fleste virksomheter innebærer dette at redegjørelsen må signeres av styret og daglig leder. Den blir dermed et juridisk dokument på linje med styrets beretning, og må være undergitt tilsvarende kvalitetskontroll.

Våre advokater bistår med alle spørsmål knyttet til åpenhetsloven. Ta gjerne kontakt med våre advokater Cecilie Wetlesen Borge, Malin Hauglum Rørvik eller Ragnhild Sofie Sand.