Status koronaregelverket: Særregler for arbeidsforhold

 
 

Koronapandemien har nå pågått i over halvannet år, og omtrent like lenge har vi hatt særregler som skal ivareta både arbeidsgiver og arbeidstaker. Senest nå på fredag vedtok Regjeringen å forlenge særregler for permitterings- og dagpengeordningen ut året.

I det som for mange fremdeles er en krevende situasjon, gir forlengelse av det midlertidige regelverket fleksibilitet som kommer både arbeidsgiver og arbeidstaker til gode. Denne fleksibiliteten kan redde virksomheter og arbeidsplasser, samtidig som sikkerhetsnettet for permitterte arbeidstakere og arbeidsløse opprettholdes.

Det er imidlertid ikke alle særreglene som gjelder lenger. Her følger en oversikt over hva som er status nå:

PERMITTERING

Arbeidsgiver kan permittere ansatte dersom bedriften i en periode er uten tilstrekkelig arbeid. Varslingsfristen er på minimum 14 dager. Ved uforutsette hendelser kan en 2 dagers varslingsfrist benyttes. Korona er i utgangspunktet ikke lenger å anse som en uforutsett hendelse, men konsekvenser av korona kan i konkrete tilfeller begrunne kortere varslingsfrist.

Den permitterte finansieres av et spleiselag mellom NAV og arbeidsgiver. Reglene for hvem som betaler for hva, og når, har vært i stadig endring under koronapandemien. Gjeldende regelverk per i dag følger under.  

Lønnsplikt og lønnskompensasjon

I første del av pandemien fikk arbeidstaker to dagers lønn dekket av arbeidsgiver, før NAV dekket 18 dager med lønnskompensasjon. Denne ordningen opphørte 31. august 2020.

Arbeidstakere som er permittert etter 1. september 2020 har rett til lønn i varslingsperioden, samt ti dagers lønn fra arbeidsgiver. Deretter må arbeidstaker søke om dagpenger.

Utvidelse av permitteringsperioden

For permitteringer som startet før 1. juli 2021, er det frem til 31. desember 2021 ingen begrensning på lengden av permitteringsperioden før lønnsplikten gjeninntrer. Lønnsplikten gjeninntrer så for løpende permitteringer hvor det er permittert i 49 uker eller mer de siste 18 månedene.

For permitteringer som startet 1. juli 2021 eller senere er permitteringsperioden 26 uker innenfor en 18 måneders periode. 

Rett til dagpenger

De alminnelige vilkårene for dagpenger gjelder som før, men med noen midlertidige endringer.

Reglene om gradering av dagpenger er videreført frem til og med 31. desember, slik at dagpengemottaker kan jobbe opp til 60 prosent av tidligere arbeidstid uten å miste dagpengene. Om det ikke skjer ytterligere forlengelser, vil maksimal arbeidstid gå tilbake til 50% fra 1. januar 2022.

Minimum arbeidsinntekt for å være berettiget til dagpenger er fra 1. oktober er kr 159 599 de siste 12 månedene, eller kr 319 197 de siste 36 månedene.

For dagpengemottakere som ellers ville ha brukt opp maksimal dagpengeperiode i perioden før årsskiftet, er dagpengeperioden nå forlenget til og med 31. desember.

Satsen for dagpenger er midlertidig forhøyet til 80 prosent av inntekt under 3 ganger grunnbeløpet. For inntekt som overstiger dette gjelder ordinær sats. Også den forhøyede dagpengesatsen er forlenget til 31. desember.

Om ikke det midlertidige regelverket forlenges ytterligere, går man etter dette tidspunktet tilbake til de ordinære vilkårene.

SYKEFRAVÆR

Arbeidstaker har rett til sykemelding hvis en lege vurderer at vedkommende ikke er i stand til å arbeide fordi vedkommende er smittet av koronaviruset, antatt smittet av koronaviruset eller i lovpålagt karantene. Kravet om fysisk oppmøte for sykemelding hos lege er bortfalt.

Vanligvis betaler arbeidsgiveren opptil de første 16 dagene av sykefraværet, den såkalte arbeidsgiverperioden. Ut september 2021 fikk arbeidsgiver refundert sykepenger for dag 4-16 når sykefraværet skyldes korona, gjennom søknad via NAV. Denne ordningen er opphørt, slik at arbeidsgiver nå må dekke hele arbeidsgiverperioden selv.

Egenmelding

Egenmelding kan i utgangspunktet brukes for tre dager om gangen inntil fire ganger i året. Egenmelding kan kun brukes i arbeidsgiverperioden, etter det kreves sykemelding.

Det har vært en midlertidig rett til egenmelding for hele arbeidsgiverperioden. Den retten opphørte den 1. juni, men arbeidsgiver kan fortsatt godta egenmelding for hele arbeidsgiverperioden. Velger arbeidsgiver å ikke godta slik utvidet egenmelding, trenger arbeidstakeren sykemelding fra lege etter tre sykedager.

Sykepenger ved selvpåført karantene

Arbeidstakere som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger. Det er fremdeles land som det frarådes å reise til, og tap av inntekt som etterfølgende karantene fører til må bæres av arbeidstaker.

Omsorgspenger

Arbeidstaker har frem til 31. desember rett til å benytte omsorgsdager dersom vedkommende må være hjemme med barn fordi skole eller barnehage er stengt grunnet koronaviruset, barnet eller den som vanligvis passer det er i karantene, eller dersom barnet må være hjemme grunnet særlige smittevernhensyn. Arbeidsgiver må betale lønn som vanlig for disse dagene. Fra 1. januar gjelder de ordinære reglene for omsorgspenger igjen, med mindre det blir ytterligere forlengelser.

Hvor mange omsorgsdager arbeidstaker har krav på beror på samlivssituasjon og antall barn, men normalt sett er det ti dager per kalenderår ved omsorg for ett til to barn. Som følge av koronapandemien dobles antallet omsorgsdager i 2021.

KONTAKT OSS

Ta gjerne kontakt med oss om du eller din virksomhet har spørsmål knyttet til dette.

 
 

Kontaktpersoner

Ida Kristine Tungehaug

+47 907 62 041

ida@berngaard.no

Heidi Grette

+47 900 68 954

heidi@berngaard.no