Sirkulæruka med Berngaard 2023

 
 

Grønne muligheter og grønn vekst!

Berngaard skal bidra til et bærekraftig samfunn, ved å gi gode råd og sette mennesker i sentrum. Derfor arrangerer vi Sirkulæruka 2023 fra 23. til 26. Oktober. Vi har planlagt mange spennende arrangementer og foredrag, om temaer som vi arbeider med til daglig. Uken er dedikert til den grønne veksten. Vi vil fremme bærekraft og den sirkulære økonomien. Vi er stolte av å bidra med vårt engasjement!




Mandag 23. oktober 2023

Tekstiler

Mote- og tekstilindustrien står for 10 % av verdens karbonutslipp, og er nest største forbruker av verdens vannforsyning. Bransjen står overfor et stort behov for endring, men hvordan ser egentlig fremtidsutsiktene ut? 
 
Vi har invitert eksperter og ulike aktører som skal ta oss igjennom bransjens utfordringer og deres løsninger for en mer sirkulær tekstilindustri. 

Program:

  • Kl. 16.00 - 20.00 - Klesbyttekveld hos Berngaard

    • Vi gjentar fjorårets suksess og inviterer til klesbyttekveld.  

    • Mat og drikke serveres fra kl. 16.00. Klesbyttearrangementet begynner kl. 17.00.  

    • Ta med tre til fem plagg og få tre kuponger som kan byttes i nye skatter.  

    • Trekning av populære plagg klokken 18.30

    • Klær kan leveres hos Berngaard fra og med uke 42.



Tirsdag 24. oktober 2023

Teknologi som premiss eller fiende for det grønne skiftet? 

Vi ønsker å belyse hvordan bruken av teknologi (og faktiske use cases) kan være et hjelpemiddel til å få et “mer sirkulært” samfunn og sikre fortgang i det grønne skiftet. Vi står åpenbart midt i et skrikende behov for digitalisering, men dette kommer med utfordringer som står i kontrast til det grønne skiftet. Temaene er mange og vi bruker nesten hele dagen. Innimellom dypdykk og utfordringer passer vi på at alle får nok næring. 


Program:

  • Kl. 09.30 - 11.00 - AI trumfer pukkellaksen

    • Kenneth Fredriksen, SVP - Huawei Europe

      Forteller om Huaweis AI-bærekraftsprosjekt i Finnmark samt hans syn på teknologi som et hjelpemiddel for å bidra til det grønne skiftet.

 
  • Kl. 12.00 - 14.00 - Panel: Teknologi som hjelpemiddel til det grønne skiftet

    • Petter Moe, CTO - Atea

    • Mette Arntzen Bjerke, Direktør Forretningsutvikling og digital - Møller Eiendom

    • Wilhelm Myrer, CEO and Founder – Empower

    • Henrik Slettene, Head of AI and Machine Learning – Inmeta

      Forteller om sine bedrifters bruk av teknologi for å bidra til det sirkulære/grønne skiftet og deres syn på teknologi som hjelpemiddel for å bidra til det grønne skiftet og om teknologiens baksider.

 
  • Kl. 14.30 - 16.30 - Behovet for og utfordringer med gjenbruk og resirkulering av IKT-utstyr

    • Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør – IKT-Norge

    • Guro Kjørsvik Husby, Kommunikasjonsdirektør / CCO - Norsirk

      Forteller om behovet for gjenbruk og resirkulering av IKT-utstyr, hvilke utfordringer man møter på veien og hvilke veier samfunnet skal bevege seg i.

 

 

Onsdag 25. oktober 2023

Del 1 - Bærekraftig massehåndtering - vi er på riktig spor, men ikke i mål

Det er mange utfordringer og barrierer for å kunne si at vi faktisk driver med bærekraftig massehåndtering. Vi er et stykke på vei, men fremdeles gjenstår masse arbeid for å få til de beste løsningene, både for å ivareta hensynet til miljø og for å etablere et marked for ombruk av masser.

Finnes det gode virkemidler i regelverket?  Hvor er de største utfordringene? Vi dykker ned i bransjens juridiske og praktiske barrierer og de eksisterende gode løsningene.

Program:  

  • Kl. 09.00-10.30

    • Grunnleggende utfordringer ved bærekraftig massehåndtering

      Einar Bratteng, advokat/partner i Berngaard, doktorgradskandidat ved Institutt for offentlig rett med avhandlingen «Den sirkulære økonomiens dilemmaer» 

    • Usynlige barrierer for sirkularitet & markedsadgang

      Natalia Mathisen, forretningsutvikler - Norsk Senter for Sirkulær Økonomi - NCCE

    • Forurensede masser, fra avfall til ressurs

      Thomas Jølstad Henriksen, forretningsutvikler - AF Decom

    • Om bærekraftig massehåndtering som et av de viktigste klimatiltakene anleggsbransjen har i påvente av en fossilfri fremtid

      Sverre Huse-Fagerlie, fagsjef bærekraft, klima og miljø – Maskinentreprenørenes Forbund - MEF 



Del 2 - Ombruk av byggematerialer

Byggebransjen står for rundt 25 prosent av alt avfall i Norge. Både rehabilitering og nybygg krever store mengder byggematerialer.

En vesentlig del av dagens «avfall» kan teknisk sett benyttes igjen, ved nødvendig kartlegging, dokumentasjon og tilrettelegging. Interessen for ombruk i byggeprosjekter har økt kraftig de siste årene.

Hele sfæren rundt ombruk i byggebransjen er imidlertid uoversiktlig og det samme er jussen. En utbygger som skal benytte brukte byggevarer må være kjent med et bredt spekter av regler for å være sikker på at den brukte byggevaren er lovlig å bruke og at byggevaren oppfyller de tekniske kravene som stilles til den konkrete bruken. 

Som følge av usikkerhet knyttet til den brukte byggevarens egenskaper reises også en rekke kontraktsrettslige spørsmål om risiko og ansvar.

 

Program:

  • 10.45-11.45

    • Camilla Grande, senioradvokat - Advokatfirmaet Berngaard - Om regelverket rundt ombruk av byggematerialer. 

    • Elisabeth H. Øveraasen, advokat - Advokatfirmaet Berngaard - Kontraktsrettslige problemstillinger ved ombruk av byggevarer. 

    • Åshild Wangesteen Bjørvik, partner og CEO Oslo - MAD Arkitekter - Gjenbrukshuset Festiviteten - eksempel på vellykket ombruksprosjekt.

      Åshild Wangesteen Bjørvik kommer for å fortelle om prosjekt Gjenbrukshuset Festiviteten, som er et suksesseksempel på at det å ta vare på historiske bygg og gi dem ny bruk både er bærekraftig og skaper merverdi. Prosjektet har mottatt Doga-merket for god design og Larvik kommunes bevaringspris


Torsdag 26. oktober 2023

Bærekraftsarbeidet i praksis

Formålet med dagen er å trekke frem hvordan ulike typer virksomheter arbeider med sitt bærekraftsarbeid i praksis. Hvilke tiltak er igangsatt og hvilke resultater har det gitt? Hvilke muligheter og utfordringer byr dette arbeidet på kommersielt og regulatorisk. Er det mulig å sikre at veksten og virksomheten blir grønnere og samtidig lønnsom? 

Dersom du ønsker å delta på alle arrangementene denne torsdagen, meld deg på i påmeldingslinken under:

 

Program:

  • Kl. 08.30 - Frokost

  • Kl. 09.00 - Sirkulære bygg - bærekraft i praksis

    • Anne Solgaard, seniorrådgiver sirkulærøkonomi - Grønn byggalianse

      Grønn Byggallianse utvikler norsk bygg-, anlegg- og eiendomssektor slik at hensyn til miljø og bærekraft blir det selvfølgelige valget. Grønn Byggallianse har over 400 medlemmer fra hele verdikjeden. Seniorrådgiver Anne Solgaard jobber bredt med videreutvikling av arbeidet med sirkulærøkonomi og utvikling av nye kurs og kompetansearenaer for byggenæringen. Solgaard vil fortelle om Grønn Byggallianse sin satsning på sirkulære bygg og bærekraft i praksis.


  • Kl. 09.30 - Forbedring av eksisterende bygg med fokus på verdirisiko og rapporteringskrav

    • Joakim Fuglerud, daglig leder - Karlander Eiendom AS

    • Renate Andersen Straume - Varig Technologies AS

      Joakim Fuglerud fra Karlander Eiendom AS og Renate Andersen Straume fra Varig Technologies AS har samarbeidet i arbeidet om å gjøre Karlander Eiendoms bygningsmasse mer bærekraftig. Renate vil gi oss en gjennomgang av hvordan Varig arbeider med å måle et byggs bærekraftsprestasjoner, samt gi oss innsikt i hvordan kommende bærekraftskrav til bygninger kan håndteres med tanke på verdirisiko og rapporteringskrav. Hun vil dele sine tanker rundt hvilken betydning kommende regler fra EU vil få for dette arbeidet. Joakim vil dele erfaringer som Karlander har gjort i arbeidet med å gjøre eksisterende bygningsmasse mer bærekraftig, med særlig fokus på prosjektet Tevlingveien 15.


  • Kl. 10.30 - Bærekraftstrategi fra offentlig byggherres perspektiv

    • Gunhild Hernes Synnestvedt, bærekraftsansvarlig / jur.dir - Bane NOR

      Gunhild er juridisk direktør i Bane NOR SF og har vært konstituert bærekraftansvarlig frem til oktober 2023. Hun deler hvordan Bane NOR som offentlig byggherre jobber strategisk med bærekraft i både bygg- og anleggssektoren. Videre skal Gunhild fortelle om hvordan Bane NOR forbereder seg på nye miljøkrav fra 1. januar 2024 i sine offentlige konkurransegrunnlag. 

 
  • Kl. 11.00 - På vei mot sirkulære byggeråstoff: Store innovasjoner som starter i det små

    • Olav Bjerke Soldal, stipendiat BI

      Olav Soldal, stipendiat ved Handelshøyskolen BI og earthresQue, undersøker i sin avhandling barrierer som nåværende hindrer gjenbruk og nyttiggjøring av stein og jordmasser i BA-prosjekter, gjennom intervjuer med offentlige og næringsaktører og en kartlegging av gjeldende praksis. Olavs presentasjon vil ta for seg juridiske, regulatoriske og organisatoriske perspektiver på statsstøtteordninger som fremmer sirkulærøkonomien, med byggeråstoff som case.

 
 

Kl. 12.00 - Avslutning

Kl. 17.30 - MINGLEFEST

For alle våre kunder, samarbeidspartnere og venner av huset. Vi gjenbruker våre lokaler i Beddingen 8 og fokuserer på den sosiale bærekraften. Vi gleder oss til å se så mange som mulig for den gode samtalen, litt å bite i og litt i glasset.