Regjeringen har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven – dette må du vite!

 
 

Den 16. juni la regjeringen frem ny proposisjon om endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven. I proposisjonen har Arbeids- og inkluderingsdepartementet lagt frem en rekke lovforslag som har til hensikt å bidra til å sikre arbeidstakere mer forutsigbare og tryggere arbeidsforhold, særlig for deltidsansatte og midlertidig ansatte. Forslagene i proposisjonen er et resultat av utviklingen i arbeidsmarkedet, hvor friere, mer atypiske ansettelsesformer er mer vanlig enn før.

Lovforslagene skal bidra til å gjennomføre Europa-Parlamentets og rådsdirektiv (EU) 2019/1152 av 20. juni 2019 om tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår i den europeiske union, også kalt arbeidsvilkårsdirektivet. Dersom endringene vedtas, vil de påvirke både arbeidstakeres rettigheter og arbeidsvilkår i Norge, men også arbeidsgivernes plikter overfor sine ansatte. Her er en oversikt over de viktigste forslagene regjeringen har lagt frem, og hva de betyr.

Endringene som foreslås er:

1.       Utvidede krav til arbeidsavtalen.

Regjeringen foreslår å utvide kravene i arbeidsmiljøloven § 14- 6 som stadfester hvilken informasjon arbeidsgiver skal opplyse om i den skriftlige arbeidsavtalen. Endringen innebærer at det stilles mer omfattende krav til hvilke opplysninger arbeidsgiver skal ta inn i arbeidsavtalen.

For eksempel er det foreslått å innta en presisering i arbeidsmiljøloven § 14- 6 første ledd bokstav b. I henhold til den nye endringen må arbeidsgiver opplyse om at arbeidstakeren arbeider på ulike steder, eller at arbeidstakeren fritt kan bestemme sitt arbeidssted, dersom det ikke finnes et fast arbeidssted eller hovedarbeidsplass. Departementet gir utrykk for at en slik presisering er særlig hensiktsmessig for arbeidstakere som jobber via digitale plattformer, ved fjernarbeid eller som jobber under andre lignende forhold.

Regjeringen har også lagt frem forslag om å stille strengere krav til hvor tidlig arbeidsavtalen skal foreligge. I dag skal arbeidsavtalen foreligge snarest mulig, og senest en måned etter at arbeidsforholdet startet. I proposisjonen er det foreslått å endre dette til at arbeidsavtalen må foreligge snarest mulig, og senest sju dager etter at arbeidsforholdet begynte.

Med endringene stilles det dermed krav om at flere opplysninger enn tidligere skal tas inn i avtalen. Formålet med endringen er at arbeidstaker skal få informasjon om viktige sider ved arbeidsforholdet.

2.       Flere regler om prøvetidens varighet og bruk.

Regjeringen foreslår at prøvetiden ikke skal overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet, dersom det dreier seg om en midlertidig ansettelse. Regjeringen foreslår også å ta inn en ny lovbestemmelse som regulerer bruk av prøvetid dersom arbeidstakeren skal fortsette i den samme, eller i en vesentlig likeartet stilling. Tilsvarende endringer foreslås også i statsansatteloven.

3.        Rett til å be om mer forutsigbare, og trygge arbeidsvilkår.

I den nye proposisjonen foreslår regjeringen også en ny § 14-8 a i arbeidsmiljøloven. Bestemmelsen regulerer arbeidstakeres forespørsler om mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår. Bestemmelsen gir deltidsansatte eller midlertidig ansatte mulighet og rett til å be om mer forutsigbare og tryggere arbeidsvilkår, og innebærer at arbeidsgiver må gi et skriftlig og begrunnet svar på arbeidstakers forespørsel innen en måned etter at forespørselen fant sted.

4.       En egen bestemmelse som regulerer avtaler som mangler sentrale opplysninger.

Proposisjonen legger også frem forslag om å lovfeste en egen bestemmelse i arbeidsmiljøloven som skal regulere tilfeller hvor en arbeidsavtale mangler sentrale opplysninger. Blant annet er det foreslått at dersom en arbeidsavtale ikke regulerer hvorvidt et arbeidsforhold er midlertidig eller ikke, så skal det legges til grunn at vedkommende har en fast stilling. Videre skal arbeidstakerens påstand om stillingsomfang legges til grunn dersom arbeidsavtalen ikke opplyser om dette. Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden for å motbevise dette.

Nå er lovforslaget til behandling i arbeids- og sosialkomiteen. Dersom du ønsker å lese mer om proposisjonen, finner du den her: Prop. 130 L (2022–2023) - regjeringen.no.

Har du spørsmål knyttet til dette? Ta gjerne kontakt med våre advokater, dersom du har behov for rådgivning.

 
 

Kontaktpersoner